Loading. Please wait.

Blog 150 Psalms


150 Psalms

maart 7, 2017 by admin0

De psalmen gaan over vluchtende volkeren, onrechtvaardige leiders en machtsmisbruik. 150 Psalms beziet daarom de psalmen – 3000 jaar oud – als spiegel van de maatschappij. In twee dagen klinken 12 concerten, door het Nederlands Kamerkoor, dat voor de gelegenheid drie andere topkoren heeft uitgenodigd: The Tallis Scholars, Trinity Wall Street Choir en Det Norske Solistkor. Er klinken psalmen van Josquin tot Rossi, van Gretchaninov tot Schumann. Speciaal voor de gelegenheid hebben verschillende bekende hedendaagse componisten al toegezegd ook een psalm te componeren. De Balie zorgt voor spraakmakende sprekers, die reflecteren op de thematiek van de psalmen in relatie tot hun eigen vakgebied. Sprekers en componisten worden in de loop van de komende maanden bekend gemaakt.

Aanleiding

>De psalmen zijn zonder twijfel de belangrijkste literaire bron voor koormuziek van de afgelopen 1000 jaar. Elke psalm kent talloze toonzettingen, van de grootste componisten die de Westerse wereld heeft voortgebracht. Tegelijkertijd: in stilte en afzondering wijdden mensen zich al eeuwen geleden aan het reciteren van alle psalmen, in de loop van een week, volgens een zogenaamd psalmrooster. Ook heden ten dage reciteren gelovigen deze psalmen nog. Deze twee gegevens leidden tot het idee van 150 Psalms: een nieuw perspectief op een eeuwenoud ritueel. Langs de lijnen van dit ritueel klinken alle 150 psalmen. Niet in een week, maar in twee dagen. Niet van één componist, maar van 150.

Achtergrond

De psalmen geven de menselijke maat weer. Het is niet het woord van God dat wordt uitgestort over de mens, maar de stem van de mens die worstelt met de grote vragen des levens. Christenen en Joden vonden in de psalmen inspiratie en hoop, en ook de Koran verwijst naar de psalmen als een heilige schrift. De thematiek van de psalmen is al even universeel: verlies, compassie, troost, hoop.

Vandaag de dag zien we vluchtelingen op zoek naar een veilig onderkomen, leiders die hun macht misbruiken, mensen die angst boven moed stellen, of moed boven angst. Actuele thema’s, al duizenden jaren lang. 150 Psalms beziet de psalmen als spiegel van de maatschappij: grote thema’s van 3000 jaar geleden zijn nog steeds actueel.

150 Psalms tijdens Festival Oude Muziek Utrecht

Het project 150 Psalms gaat in première tijdens het Festival Oude Muziek, op 1 en 2 september in TivoliVredenburg, Utrecht. U kunt het project ondersteunen door nu al uw passepartouts te bestellen.

Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.

Initiatief en concept

 • Initiatiefnemer: Nederlands Kamerkoor
 • Idee & concept: Tido Visser
 • Muzikaal concept: Leo Samama
 • Theologisch concept: Gerard Swüste

Samenwerkingspartners

 • Festival Oude Muziek Utrecht
 • Debatcentrum De Balie
 • Creative Court
 • Total Identity

Koren

 • The Tallis Scholars o.l.v. Peter Phillips
 • Det Norske Solistkor o.l.v. Grete Pedersen
 • Trinity Wall Street Choir o.l.v. Julian Wachner
 • Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra

Bestel kaarten

admin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *